ERS-2 Uydusu Görevini Bitirdi- Dünyaya Düşecek Ancak Düşeceği Yer Bilinmiyor!

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 1995 yılında uzaya gönderdiği Avrupa Uzaktan Algılama 2 (ERS-2) uydusu, Dünya'ya geri dönmek üzere. 2011 yılında görevi sona eren uydu, Dünya'nın kara yüzeyleri, okyanusları ve kutup kapaklarını inceledi ve şiddetli sel veya deprem gibi doğal afetleri izledi. Ancak, fırlatılmasının üzerinden 16 yıl geçtikten sonra ESA, uyduyu yörüngeden çıkarma kararı aldı ve gezegenimize geri dönüşünü hazırlamaya başladı. Bu işlem, işlevini yitirmiş uyduların uzaydaki yoğun trafikten çıkarılmasını, yörüngede çarpışmaların önlenmesini ve daha fazla uzay çöpünün oluşumunun azaltılmasını amaçlıyor.

19 ŞUBATTA DÜNYAYA DÜŞECEK

ERS-2'nin Dünya'ya geri dönüşü için belirlenen geçici tarih, yeni verilere göre 19 Şubat saat 17.26 ET olarak tahmin ediliyor. Ancak bu tarihin etrafında yaklaşık 38 saatlik bir hata payı bulunuyor. ESA, ERS-2'nin yörünge yüksekliği azaldıkça, uyduyu sık sık gözlem altında tutuyor ve yörüngesinin bozulmasını izliyor. Ancak, yeniden girişin "doğal" olması nedeniyle, uydunun tam olarak ne zaman ve nerede yanmaya başlayacağını tahmin etmek imkansız.

ESA, doğal yeniden girişlerin tahmin edilememesinin, Dünya atmosferinin ilgili katmanlarının yoğunluğunu öngöremememizden kaynaklandığını açıklıyor. Bu katmanlar, uydu yörüngesinin bozulmasından sorumlu olan sürüklenmeyi üretir - daha yoğun olduklarında, daha fazla sürüklenme oluştururlar ve uydu yörüngesi daha hızlı bozulur.

Ancak endişelenmeye gerek yok, çünkü ESA'ya göre, uydu Dünya atmosferine girdiğinde büyük bir kısmı yanacak ve yanmayan parçaların çoğunun okyanusa düşmesi "çok muhtemel". Bu olay, uzaydaki faaliyetlerin karmaşıklığını ve yörüngede bulunan nesnelerin Dünya'ya dönüş süreçlerinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Uzay ajanslarının, uzay çöplerini yönetme ve potansiyel çarpışmaları önleme konusundaki çabaları, uzayın sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasının kritik önemini vurguluyor.

İLGİLİ HABERLER