Blinken: "ABD, Çağrı Cihazlarının Patlatılmasından Habersiz ve Olaya Karışmadı"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazları patlatılarak gerçekleştirilen saldırıdan ABD’nin önceden haberdar olduğu iddialarını reddederek, “ABD’nin bu olaydan ne haberi vardı ne de bu olaylara dahil oldu. Hala bilgi topluyor, gerçekleri öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hizbullah Saldırısı İddialarını Reddetti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hizbullah'ın çağrı cihazlarını kullanarak gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin ABD'nin önceden bilgilendirildiği iddialarını kesin bir dille reddetti. Blinken, olayla ilgili henüz bilgi toplandığını ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Blinken, Mısır Temaslarına Başladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Badr Abdellaty ile görüşmeler gerçekleştirdi. İki ülke arasında gerçekleşen toplantıların ardından yapılan basın açıklamasında Blinken, Hizbullah'ın saldırısıyla ilgili iddiaları reddederken, Gazze'deki çatışmayı tırmandırmamak için taraflara çağrıda bulundu.

Ateşkes Anlaşması Değerlendirmesi

Blinken, İsrail-Hamas savaşını sonlandırmayı amaçlayan ateşkes anlaşmasının Orta Doğu'da şiddeti kontrol altına almanın en iyi yolu olduğunu vurgulayarak, anlaşmanın çoğunlukla mutabık kalındığını ancak bazı konuların hala çözüm beklediğini belirtti. Ateşkesin Gazze'deki insani krizi sona erdireceğine inandığını ifade etti.

Mısır'dan Lübnan'a Destek

Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdellaty, Gazze sınırındaki güvenlikle ilgili kurallarda değişiklik yapmama kararlılıklarını vurguladı. Ayrıca, Lübnan'a yönelik gerçekleştirilen siber saldırıya ilişkin dayanışma mesajı vererek, saldırının Lübnan'ın egemenliğine karşı bir tehdit olduğunu ifade etti. Abdellaty, İsrail'in Gazze saldırılarının ateşkesle sonlandırılmasının bölgedeki tansiyonun düşürülmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER