weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Mutabakat Ne Demek?

Mutabakat Ne Demek?
Okunma Süresi: 2 dk

Mutabakat Ne Demek?

 

Mutabakat ne demek özellikle muhasebe ya da çeşitli dava işlemlerinde görülen ve merak edilen bir kelimedir. Mutabakat kelimesi “uzlaşma” anlamında kullanılmaktadır. Tarafların bir konu hakkındaki fikirlerinin ortak olduğu ve anlaşmaya varıldığı anlamında kullanılır. Mutabık kalmak ile hemen hemen aynı anlamı içerir. Mutabık ise; anlaşmaya sadık kalmak olarak ifade edilir. Mutabakat kelimesi Arapçadan dilimize geçmiştir.

 

Mutabakat Neden Yapılır?

Anlaşma sağlama durumlarını belgelemek amacıyla mutabakat yapılmaktadır. Mutabakat neden yapılır sorusunun cevabı şudur; işletme sahiplerince yapılan anlaşmaların ve alacak- verecek döngüsünün, kontrol altında ve sağlıklı bir şekilde kayıt ve teyit edilmesi için yapılmaktadır. Muhasebeciyle birlikte yapılan bu belgeleme işlemi, tarafların haksızlığa uğramaması, ödemelerde karışıklık olmaması ve uzlaşma sağlanabilmesi için şarttır. Böylelikle taraflardan biri, bir diğerini dolandırma, haksızlık yapma ya da gayrı resmi işlem yapma gibi durumlarda bulunamaz. Mutabakat neden yapılır diye merak edenler için, işlerin yolunda ilerleyebilmesi adına önemli olduğunu söylemek gerekir. Karşılıklı olarak alınan kararların teyit edildiğine dair kanıt niteliği taşımaktadır. Bundan dolayı özellikle ortak iş yapanlar ya da işletme sahipleri mutabakatname yapmalıdırlar.

 

Banka Hesap Mutabakatı Nedir?

Mutabakat, taraflar arasındaki sağlıklı iş yapmayı sağlayan belgelendirmedir. Uzlaşma sağlandığına dair, tarafların imzasının bulunduğu bu belge sayesinde anlaşma dışında hiçbir eylem gerçekleştirilemez. Banka hesap mutabakatı nedir sorusunun cevabı ise; ilgili finans birimlerince ya da muhasebeci eşliğinde banka ve taraflar arasındaki ödemelerin teyit edilmesi işlemidir. Alacak günlerinin belirlenmesi ve ödemelerin zamanlamasının planı bu mutabakatta yer almaktadır. Banka hesap mutabakatı nedir diye merak edenlerin eğer ki bunu yapmaları gerekiyorsa muhakkak yaptırmaları önerilir. Aksi taktirde taraflardan birinin işine göre davranması, verilen sözlerin tutulmaması söz konusu olabilir. İş sektöründe güven sağlamak adına mutabakatname imzalanması büyük önem taşımaktadır. Bu durum alacak – verecek döngüsünde yapılacak bir yanlışın önüne geçmektedir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Google Şaşırdı Dolar 24 TL olarak Görünüyor...

Google Şaşırdı Dolar 24 TL olarak Görünüyor...