weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Bilgi Bankası Öykünmek Ne Demek?

Öykünmek Ne Demek?

Öykünmek Ne Demek?
Okunma Süresi: 2 dk

Öykünmek Ne Demek?

Öykünmek ne demek sorusuna cevap bulmak isteyenler için kısa ve net bir açıklama yapılabilir. Birine benzemeye çalışmaya ya da kıskanılan kişi gibi olmaya çalışma durumuna öykünmek denir. Özenmekten farklı olarak taklit etmek veya kıskanmak benzeri bir tabirdir. Kelimenin geçtiği ve çok güzel ifade edildiği Kelile ve Dimne kitabında, “Öykünmeci Karga” başlıklı hikaye okunabilir.

Öykünmek Ne Demek TDK

Öykünmek kelimesi aslında biri gibi olmaya çalışma durumu için kullanılır. Öykünmek ne demek TDK anlamı; kıskanılan kişi gibi davranmaya çalışmak ve onun gibi olmak istemek demektir. Özellikle edebiyat alanında sıklıkla kullanılan eski bir sözdür. Günümüzde pek bilinmeyen fakat eski kitaplarda rastlanabilen bir tabirdir. Öykünme ne demek TDK anlamı asıl anlamına uygundur. Çeşitli eserlerde birini taklit etmek olarak ifade edilen öykünmek, hoş olmayan bir davranıştır. Herkes kendisine özeldir ve kimse kimseye benzeyemez. Bundan dolayı öykünmek aslında kıskanılan kişiyi yüceltecek bir davranıştır. Öykünmekte bulunmak, zaman içerisinde hezeyana uğratabilmektedir. Nitekim bir başkasını taklit etmeye çalışmak her zaman başarı sağlamaz. Aksine daha komik durumlara düşürebilir.

Ağzına Öykünmek Ne Demek?

Halk tarafından ve bazı Türkiye illerinde kullanılan bir tabir olan ağzına öykünmek alay anlamında kullanılmaktadır. Ağzına öykünmek ne demek sorusu, muhtemelen her zaman karşımıza çıkan bir söz olmadığından, duyulduğunda merak uyandırmaktadır. Ağzına öykünmek, birinin söylediği bir şeyleri taklit ederek onunla dalga geçmektir. Öykünmek taklit etmek ve onun gibi olmak anlamlarını taşıdığı için ağzına öykünmek de neredeyse aynı anlama gelen birinin söylediklerini aynı şekilde fakat taklit biçiminde söylemektir. Ağzına öykünmek ne demek diye merak edenler çeşitli kaynaklardan benzer bilgiler alabilirler. Neredeyse deyim olarak kullanılan bu sözü daha çok Gaziantep, Hatay ve Kayseri illerinde duymak mümkündür. Halk tarafından sıklıkla kullanılır ve yansılamak anlamını taşımaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Prime Dönemi Ne Demek?

Prime Dönemi Ne Demek?