weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Dünya Lübnan Uyardı: Savaş Tüm Bölgeye Yayılabilir!!!

Lübnan Uyardı: Savaş Tüm Bölgeye Yayılabilir!!!

Lübnan Uyardı: Savaş Tüm Bölgeye Yayılabilir!!!
Okunma Süresi: 2 dk

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Kızıldeniz'deki son dönemdeki askeri hareketliliklerle ilgili endişelerini dile getirdi. Bakanlık, bu bölgedeki askeri operasyonların ve Yemen topraklarına yönelik hava saldırılarının bölgesel istikrarı tehdit ettiğini vurguladı. Özellikle, Kızıldeniz'de deniz seyrüseferinin güvenliğini ve bölgenin istikrarını destekleyecek çabaların önemi üzerinde duruldu ve askeri tırmanışın durdurulması çağrısında bulunuldu.

GERİLİMİN ASIL NEDENİ İSRAİL VE GAZZE SALDIRISI

Kızıldeniz'deki bu tırmanışın temel nedeni olarak İsrail'in Gazze saldırıları gösterildi. Lübnan, bu çatışmanın tüm Ortadoğu'ya yayılma riski taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'ten itibaren Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koymaya ve bazılarına dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. Bu durum, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz'deki seferlerini durdurmasına neden oldu. ABD güçleri, Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronlarını düşürdüğünü duyurdu. ABD, 18 Aralık 2023'te küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir "deniz görev gücü" oluşturduğunu açıkladı. 31 Aralık'ta İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.
Husiler, 10 Ocak'ta Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir gemiyi füze ve kamikaze dronlarla hedef aldıklarını duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını isteyen bir karar tasarısını kabul etti. ABD ve İngiliz savaş uçakları, 12 Ocak'ta Yemen'in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde bazı noktalara hava saldırıları düzenledi. Husiler, bu saldırılarda 5 mensubunun öldüğünü duyurdu. Bu gelişmeler, Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşen küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sini etkileyebilir, zira bu kanal Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunuyor. Bu durum, bölgesel ve küresel ticaret üzerinde önemli etkiler yaratabilir ve bölgedeki istikrarı daha da tehlikeye atabilir.

KAYNAK. ntvcom.tr

Olaylarla ilgili olarak Lübnan başbakanı Middle East Eye kanalına açıklamalarda bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Samsung Galaxy Y55 Telefon Satışa Çıkıyor

Samsung Galaxy Y55 Telefon Satışa Çıkıyor