weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Dünya Taliban'ın Tacize Uğrayan Kadınları Hapse Attığı İddia Ediliyor

Taliban'ın Tacize Uğrayan Kadınları Hapse Attığı İddia Ediliyor

Taliban'ın Tacize Uğrayan Kadınları Hapse Attığı İddia Ediliyor
Okunma Süresi: 2 dk

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Afganistan'da Taliban yönetiminin cinsel taciz ve şiddet mağduru kadınları, koruma sağlama iddiasıyla hapse gönderdiğini ortaya koyuyor. BM'nin bulgularına göre, bu uygulama mağdurların zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar veriyor ve onları daha da kırılgan bir duruma sokuyor.

KADIN SIĞINMA EVLERİ KAPATILMIŞ

Taliban yönetimi, devlete ait kadın sığınma evlerini kapatmış durumda. Afganistan, kadın haklarının en fazla baskı altında olduğu ülkelerden biri olarak görülüyor. BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), ülkede kadın ve kız çocuklarının toplumsal cinsiyetleri nedeniyle yüksek düzeyde şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor.

Taliban'ın yönetime gelmesiyle birlikte yaşanan ekonomik, mali ve insani krizler, kadınların evlerine kapatılmasını ve aile içi şiddete karşı daha kırılgan hale gelmelerini beraberinde getirdi. UNAMA'ya göre, Taliban'ın 2021'de iktidara gelmeden önce Afganistan'da bulunan 23 devlete ait kadın koruma ya da sığınma merkezi artık yok.

Taliban yetkilileri, kadınların kocaları ya da erkek aile üyeleriyle olması gerektiğini, bu nedenle sığınma evlerine gerek olmadığını ifade ediyor. Kalacak erkek akrabası olmayan veya güvenlik endişesi taşıyan kadınlar, "korunma için" hapishaneye gönderiliyor. UNAMA, bu durumun özgürlüğün rastgele alıkonulmasıyla sonuçlanacağını ve kadınların zihinsel ve fiziksel sağlıklarını olumsuz yönde etkileyeceğini vurguluyor.

BM RAPORU  NE DİYOR

Afganistan'da 2001 ve 2021 yılları arasında gerçekleştirilen yasal ve siyasi reformlarla kadın haklarının ilerlemesi, Taliban'ın 2021'de yeniden iktidara gelmesiyle neredeyse tamamen ortadan kalktı. Taliban hükümeti, kadınlara çalışma ve eğitim hakkı verme gibi önceki vaatlerinden döndü. Kız çocuklarının sadece ilkokula gitmesine izin verilirken, genç kızların ve kadınların okula ve üniversite sınıflarına girmeleri yasaklandı. Kadınların parklara, spor salonlarına ve havuzlara girmelerine izin verilmiyor ve 72 km'den fazla yolculuk yapacaklarsa bir erkek akrabanın eşlik etmesi gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kocaeli Hava Durumu -5 Günlük Tahminler

Kocaeli Hava Durumu -5 Günlük Tahminler