weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Dünya Tayvan Çin'in Gönderdiği İddia Edilen Balonlardan Rahatsız

Tayvan Çin'in Gönderdiği İddia Edilen Balonlardan Rahatsız

Tayvan Çin'in Gönderdiği İddia Edilen Balonlardan Rahatsız
Okunma Süresi: 2 dk

Tayvan'da seçimler yaklaşıyor ve Çin Tayvan'daki seçimleri yakinen takip ediyor. Çin Tayvan'ı tanımayan bir ülke ve iki ülke arasında sürekli bir gerilim var. Tayvan Savunma Bakanlığı, bir sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, Çin'in Tayvan'ın kuzeybatısında, adanın yakınlarında üç yüksek irtifa balonu serbest bıraktığını duyurdu. Bu balonlar, 23.000 ila 25.000 feet yükseklikte dün öğle saatlerinde tespit edildi.

Tayvan ve Çin arasındaki hava ve deniz sınırlarını belirleyen varsayımsal "orta çizgiyi" geçen bu balonlar, adanın çeşitli bölgelerinden geçerek doğuya doğru ilerledi. Balonlardan biri adanın üzerinden geçerken, diğer ikisi kuzeyden geçip kayboldu.

SEÇİM ÖNCESİ SINIRDA ASKERİ HAREKETLİLİK ARTTI

13 Ocak'ta Tayvan'da yapılacak olan seçimler öncesinde, Çin'in adanın çevresindeki askeri faaliyetleri artış gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, bu sabah adada 15 askeri araç ve dört gemi gözlemlediğini bildirdi. Ayrıca, Çin tarafından uzaya gönderilen bir uydu Tayvan hava sahasından geçti ve ülke vatandaşlarına cep telefonları üzerinden uyarı mesajları gönderildiği rapor edildi.

Çin'in Tayvan çevresindeki yüksek irtifa balon faaliyetleri, Savunma Bakanlığı'nın 17 Aralık 2023'te yaptığı açıklamadan bu yana artarak devam ediyor. Şimdiye kadar adada 30 balon tespit edildi.

Yeni yıldan bu yana, Çin'in Tayvan çevresindeki bu yüksek irtifa balonları her gün görülmeye devam ediyor. Bu balonların, Çin'in elektronik istihbarat toplama amacıyla kullanıldığı düşünülüyor. Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayan Çin, 13 Ocak'ta adada yapılacak seçimleri yakından izliyor.

Çin, Tayvan çevresindeki bu yüksek irtifa balonlarıyla, seçim sürecinde adanın bağımsızlık çabalarını baltalamaya çalışıyor. Çin, Tayvan'ı kendi toprakları olarak görüyor ve adanın halkının iradesini göz ardı ediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüleri, balonlarla ilgili soruları yanıtsız bırakıyor.

Tayvan'da, 13 Ocak'ta yapılacak seçimlerle yeni lider ve yasama organı belirlenecek. İki dönemdir görevde olan mevcut lider Tsai Ing-wen, görev süresi dolması nedeniyle bu seçimlerde aday olamıyor. Bu seçimler, Tayvan'ın gelecek beş yılını kimin yöneteceğini ve hangi partinin iktidara geleceğini belirleyecek. İki dönemdir liderlik yapan Tsai Ing-wen'in yerine geçecek kişi bu seçimlerde netleşecek. Tsai Ing-wen'in aday olamadığı bu seçimlerde, Tayvan Başkan Yardımcısı Lai Ching-te, iktidardaki Demokratik İlerici Parti'nin (DPP) baş adayı olarak görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bilecik Hava Durumu

Bilecik Hava Durumu