weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Dünya Türkiye ve ABD Arasında Kritik Ticaret Gerilimi

Türkiye ve ABD Arasında Kritik Ticaret Gerilimi

Washington, Türkiye'yi Rusya'ya ABD askeri bağlantılı donanım ihracatını azaltmazsa ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı. ABD Ticaret Bakanlığı Sekreteri Yardımcısı Matthew Axelrod, son dönemde Ankara ve İstanbul'da yetkililerle bir araya gelerek, bu konuda daha fazla çaba göstermelerini talep etti.

Türkiye ve ABD Arasında Kritik Ticaret Gerilimi
Okunma Süresi: 2 dk

Washington, Türkiye'yi Rusya'ya ABD askeri bağlantılı donanım ihracatını azaltmazsa ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı. ABD Ticaret Bakanlığı Sekreteri Yardımcısı Matthew Axelrod, son dönemde Ankara ve İstanbul'da yetkililerle bir araya gelerek, bu konuda daha fazla çaba göstermelerini talep etti. Axelrod, Türkiye'nin ABD menşeli parçaların ve Moskova'nın Ukrayna'daki savaşında hayati öneme sahip diğer donanımların ticaretini engellemesi gerektiğini vurguladı.

Axelrod, Financial Times'a yaptığı açıklamada, "ABD teknolojisinin Rusya'ya yasadışı akışını durdurmamıza yardımcı olması için Türkiye'ye ihtiyacımız var," dedi. Ayrıca, "Türk makamları ve endüstrisi tarafından ilerlemeyi ve hızlı bir şekilde görmemiz gerekiyor ya da ihracat kontrollerimizden kaçanlara son vermekten başka seçeneğimiz olmayacak," diye ekledi.

Washington'un uyarısı, Türkiye'nin Rusya ile güçlü ticari bağlarını sürdürme kararının iki NATO müttefiki arasındaki ilişkileri nasıl etkilediğine dair son işaretlerden biri. ABD, Avrupa Birliği ve diğer batılı ortaklar, Ukrayna'nın tam ölçekli işgalinin başlamasından bu yana Rusya'ya geniş kapsamlı yaptırımlar uyguladı

ABD’NİN ENDİŞELERİ NELER?


ABD, Türkiye'nin işlemciler, hafıza kartları ve amplifikatörler gibi batı yapımı elektroniklerin kritik bir merkezi haline gelmesinden endişe duyuyor. Bu ürünlerin, ihracat kontrollerine aykırı olarak Rus füzelerine ve insansız hava araçlarına doğru yol aldığı belirtiliyor.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Sekreteri Brian Nelson, geçen yıl Türkiye'yi ziyaret ederek askeri bağlantılı mal ticareti konusundaki hayal kırıklığını dile getirdi. ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve Japonya, askeri uygulamalarla yaklaşık 50 sivil ürün kategorisinde ticareti hedeflemek için bir araya geldi ve bu müttefikler, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını yüksek bir öncelik olarak görüyor.

Axelrod, Türk hükümetine bu ticaretin "acil bir sorun" olduğunu söyledi ve Ankara'yı "ABD kontrollü öğelerin Rusya'ya taşınması yasağını kabul etmeye ve uygulamaya" çağırdı. Moskova'nın ABD'nin bölgelerine erişmek için Türkiye'nin ticaret politikasından yararlanmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Ticaret yetkilisine göre, sertleşen tutum Rusya'nın ABD menşeli malları Türkiye'den ithal etmek için ödemesi gereken maliyetleri de keskin bir şekilde artırdı. Yetkili, "Son zamanlarda bazı ilerlemeler kaydedildi, ancak yeterli değil, çünkü hala çok yüksek," dedi.

KAYNAK

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye Ekonomisinde Parasal Sıkılık ve Kredi Notu Değerlendirmeleri

Türkiye Ekonomisinde Parasal Sıkılık ve Kredi Notu Değerlendirmeleri