weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Benzin ve Motorin Fiyatlarına ÖTV Zammı Kapıda!

Benzin ve Motorin Fiyatlarına ÖTV Zammı Kapıda!

Benzin ve Motorin Fiyatlarına ÖTV Zammı Kapıda!
Okunma Süresi: 2 dk


Temmuz ayının gelmesiyle birlikte benzin ve motorin fiyatlarına önemli bir Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı uygulanacak. Hükümetin geçtiğimiz yıl aldığı karar doğrultusunda, akaryakıt fiyatlarına her 6 ayda bir otomatik olarak ÖTV zammı yapılacak.

Son yıllarda döviz kurları ve vergi artışları nedeniyle hızla yükselen akaryakıt fiyatlarına, Temmuz ayında yeni bir zam daha ekleniyor. Geçen yıl 16 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerindeki maktu ÖTV tutarları 5 TL artırılmıştı. Bu tutarların, 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artış oranında güncellenmesi kararlaştırılmıştı.

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 olarak kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz'da açıklanacak olan Haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıt fiyatlarındaki maktu ÖTV artış oranı da netleşecek. 2024'ün ilk beş ayında ÜFE, aylık ortalama yüzde 3,35 oranında arttı. Bu artışın Haziran ayında da devam etmesi halinde, 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak.

Bu oran doğrultusunda, benzin ve motorindeki maktu ÖTV tutarlarına yapılacak zam miktarı da belirlendi. Benzindeki maktu ÖTV tutarına 2,06 TL, motorindeki maktu ÖTV tutarına ise 1,93 TL zam yapılacak. Buna ek olarak, geçen yıl yüzde 20'ye yükseltilen Katma Değer Vergisi (KDV) de eklenince, toplam vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL olacak.

Şu anda maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde ise 8,86 TL seviyesinde bulunuyor. Yeni zamlarla birlikte bu tutarlar daha da artacak.

Bugün itibarıyla benzinin litre fiyatı İstanbul'da yaklaşık 40,30 TL, Ankara'da 41,28 TL, İzmir'de 41,54 TL seviyesinde bulunuyor. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul'da yaklaşık 40,67 TL, Ankara'da 41,68 TL, İzmir'de ise 42,07 TL civarında seyrediyor. Son bir yılda benzin fiyatlarındaki artış oranı yüzde 67, motorin fiyatlarındaki artış oranı ise yüzde 83 oldu. Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösterebiliyor.

Akaryakıtta Yeni Dönem


ÖTV zammının yanı sıra, akaryakıt sektöründe yeni bir döneme giriliyor. Akaryakıt satışlarında 'tek fiyat' düzenlemesi getirilecek. Bu düzenleme ile birlikte fiyat farklarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Özetle, Temmuz ayı itibarıyla benzin ve motorin fiyatlarına önemli bir ÖTV zammı gelecek. Bu zam, zaten yüksek olan akaryakıt fiyatlarını daha da artıracak. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ve Katma Değer Vergisi (KDV) artışları, tüketicilerin akaryakıt maliyetlerini daha da yukarı çekecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Elektrikli Otomobil Sürücülerinin Dikkat Etmesi Gerekenler

Elektrikli Otomobil Sürücülerinin Dikkat Etmesi Gerekenler