weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Fatih Karahan Yılın İlk Enflasyon Raporunu Açıkladı

Fatih Karahan Yılın İlk Enflasyon Raporunu Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın sonunda enflasyonun yüzde 36 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Ayrıca, 2025 yılının sonu için enflasyon beklentisini yüzde 14 olarak belirledi. Banka, 2026'nın sonunda ise enflasyon oranının yüzde 9'a düşeceğini öngörüyor.

Fatih Karahan Yılın İlk Enflasyon Raporunu Açıkladı
Okunma Süresi: 4 dk

Hafize Gaye Erkan'ın istifasından sonra seçilen yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ilk enflasyon raporunu kamuoyu ile paylaştı. Karahan, enflasyonun hedeflenen seviyelere düşene dek sıkı para politikası uygulamaya devam edeceklerinin altını çizdi. Özellikle mayıs ayından itibaren enflasyonun düşüşe geçeceğini öngördüklerini ifade etti. 2024 yılı için enflasyon beklentisini %36 olarak belirleyen Merkez Bankası'nın yeni başkanı, bu konudaki kararlı tutumunu vurguladı. İşte Karahan'ın açıklamaları;

''Hafize Gaye Erkan'a görev süresince gösterdiği katkılar için teşekkür ederiz.
Merkez Bankası olarak güçlü ekibimizle birlikte dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.
Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.
Kalıcı fiyat istikrarına kadar politika duruşunu sürdürecek ve orta vadede ekonomiyi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız. Orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına kavuşturacağız.
2023 son çeyreğinde enflasyon önceki rapor tahminleriyle tutarlı seyrederek yüzde 64,8 seviyesinde gerçekleşti.
Son çeyrekte parasal sıkılaştırma etkisiyle enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak sınırlı oranda artış oldu. Sıkılaştırma adımlarımızla talepte dengelenme süreci başladı.
Perakende satışların mevcut seviyesi halen dirençli. Son dönemde ithalat eğilimi zayıfladı. 2023'ün ilk yarısında yüzde 8,5 artan altın ithalatı ikinci yarıda 18,6 azaldı.
Sıkılaşma adımlarımızla Türkiye'de talepte dengelenme başlamıştır. Yurt içi talebin dezenflasyon yönünde ilerlemesini sağlamak için parasal duruşumuzu korumakta kararlıyız.
Son dönemde ithalat eğilimi zayıflamıştır. Ocak verileri dış ticaret dengesindeki iyileşme eğilimine işaret etmiştir.
Talebin zayıflaması ve beklentilerin iyileşmesiyle cari dengede düzelme izlenmiştir. 2024'de yurt içi talepteki dengelenmeyle birlikte cari dengedeki iyileşmenin süreceğini düşünüyoruz.
Hizmet enflasyonu eğiliminde son çeyrekte yavaşlama kaydedilmekle birlikte katılık devam etmektedir.
Hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bileşeni kiralardır. Sıkılaştırma sonrası büyük kentlerde konut fiyatlarındaki artış hızı belirgin ölçüde yavaşlamıştır. Konut fiyat artış hızının yavaşlaması kira ve hizmet enflasyonu yoluyla dezenflasyona katkı sağlayacaktır.
Enflasyon beklentilerinin seviyesi ve dağılımı önemli ölçüde iyileşmiştir.
Ocak'ta hizmet grubundaki artış beklentilerimizin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Bunda asgari ücret artışının beklentilerimizin üzerinde gelmesi rol oynadı.
Enflasyon ana eğilimi tahminlerimizden daha hızlı geriledi. Bununla birlikte ana eğilim üzerindeki riskler mevcuttur. Özellikle ücret ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor olacağız.
Zorunlu karşılıklar aracılığıyla 1 trilyon TL'den fazla likidite sterilize edildi.  Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştığımızı düşünüyoruz. Gerektiği ölçüde bu seviye sürdürülecektir.''
''Enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görünmesi halinde parasal sıkılık gözden geçirilecek. TL mevduat faizleri yeniden artmaya başlamıştır. TL mevduata geçiş devam etmektedir.
Bununla birlikte Ocak ayında TL payının artışının yavaşladığını gördük. Son düzenlemeyle bunu yeniden hızlandıracağız. Kredi büyümesinde oluşacak aşırılıklara izin vermeyeceğiz.
Getiri eğrisinde normalleşme izlenmektedir. Sermaye girişlerinde güçlü artış gözlemleniyor. Sermaye akımları Ocak ayıyla birlikte ivme kaybetse de pozitif tarafta kalmıştır. Bunun etkisiyle rezervlerdeki güçlenme de sürdü.''

Enflasyon Tahmini Aynı

''Piyasa koşullarını takip etmeye ve rezervlerdeki iyileşmeyi sürdürmeye devam edeceğiz. 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak kalmıştır.
Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 30 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir.
Amacımız enflasyonu hedeflediğimiz patikada düşürmektir. Likidite sterilizasyonuna devam edeceğiz.''

dedi.

Kaynak: Oksijen

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Karnabahar Faydaları

Karnabahar Faydaları