weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Mehmet Şimşek'in Olası Yol Haritası

Mehmet Şimşek'in Olası Yol Haritası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Mehmet Şimşek'in Olası Yol Haritası
Okunma Süresi: 2 dk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ERDOĞAN EKONOMİYLE İLGİLİ OLARAK 

"Tabii bazı arkadaşlar 'Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor' gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, 'hayırlı olsun' dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik. Bunu neye dayanarak söylüyoruz? Biliyorsunuz Başbakanlığım döneminde biz (enflasyonu) tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6’ydı, enflasyon da 6,2’ydi. O zaman yine tabii bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız. Biz o zaman 'düşük faiz, düşük enflasyon' teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum" dedi. 

ASGARİ ÜCRET HAKKINDA

" Asgari ücret noktasında da biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücrette de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda çalışmalar yapılıyor, bir an önce de inşallah kararı vereceğiz. Memur maaşlarına ilişkin adım da zaten temmuz ayındaki görüşmelerde atılacak."

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Twitter'dan paylaşımlarda bulunan ekonomist Barış Soydan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın röportajındaki kilit bölüm: 'Şimşek'in adımlarını Merkez Bankası'yla atmasını kabullendik'.

1. Bir faiz artırımı geliyor, peki hangi oranda? Ankara'da %30 konuşuluyor. Öğrenebildiğim kadarıyla ekonomi politikalarında şu değişikliklere hazırlık yapılıyor" ifadelerini kullandı.

2. KKM'den kademeli çıkışa dair yol haritasının birkaç aylık döviz gelişmeleri izlendikten sonra Eylül ayı gibi açıklanması bekleniyor.

3. Piyasa faizleri ve beklentiler dikkate alınarak kademeli adımların riskinin alınması yerine ilk PPK toplantısında politika faizinin %30 seviyesine çıkarılması görüşü ağırlık kazanmış durumda.

4. Merkez Bankası tarafından politika faizi dışındaki araçların (koridor uygulaması, vadeli işlemlerdeki bazı düzenlemeler, zorunlu karşılıklarda özellikle kredi bağlantılı düzenlemelerin) kullanılmayacağının ilan edilmesi planlanıyor.

5. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın borçlanma ve bütçeye dair bir ara dönem raporu yayınlaması söz konusu.

6. Para Politikası Kurulu üyesi Prof. Elif Hobikoğlu'nun Başkan Yardımcısı atanabileceği konuşuluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bir Tebessüm Bir Hayat Derneği Sahada

Bir Tebessüm Bir Hayat Derneği Sahada