weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Merkez Bankası Eylül 2023 Faiz Kararı Açıklandı! İşte Faiz Kararı

Merkez Bankası Eylül 2023 Faiz Kararı Açıklandı! İşte Faiz Kararı

Merkez Bankası Eylül 2023 Faiz Kararı Açıklandı! İşte Faiz Kararı. Eylül 2023'te, bugün saat 14.00'te Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan liderliğinde bir toplantı düzenlendi. Merkez Bankası toplantısı sonrasında "Merkez Bankası faiz kararı ne yönde oldu, açıklandı mı" gibi sorular gündemin önüne geçti. İşte toplantıya dair detaylar.

Merkez Bankası Eylül 2023 Faiz Kararı Açıklandı! İşte Faiz Kararı
Okunma Süresi: 3 dk

Merkez Bankası, faiz kararında üst üste dördüncü kez artışa gitti. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın faiz karar metni ise özellikle dikkat çekiciydi. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faiz kararı, yatırımcılar tarafından da merak ediliyor.

Merkez Bankası Eylül 2023 Faiz Kararı Ne Kadar Oldu?

TCMB, yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın Başkanı Hafize Gaye Erkan önderliğinde toplanan Kurul'un politika faizini yüzde 30'a çıkarma kararı aldığını duyurdu. Açıklamada, Kurul'un enflasyonun en kısa sürede kontrol altına alınması ve fiyatta istikrarı sağlamak amacıyla parasal sıkılaştırma politikasının devam edilmesi kararı alındığı belirtildi.

Enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülen rakamların üzerinde seyrettiği belirtilerek, iç talepteki güçlü artış, hizmet fiyatlarındaki istikrarlı yükseliş, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın enflasyon üzerinde ek baskı oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, ücret ve kur kaynaklı maliyet artışlarının yanı sıra vergi düzenlemelerinin de enflasyona etkisinin önemli olduğu ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı belirtildi.

Kurul, parasal sıkılaştırma önlemlerinin etkisiyle 2024 yılında enflasyonun Rapor'da öngörülen patika ile uyumlu bir şekilde düşürülmesine kararlı olduğunu ifade etti.

Merkez Bankası Kararı Sonrası Ne Oldu?

Karar öncesinde 26,98 TL seviyesinde bulunan dolar kuru, faiz kararı açıklandıktan sonra 27,11 TL'ye yükseldi. Öte yandan, karar öncesinde pozitif bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, faiz kararı sonrasında dalgalanmaya başladı.

Merkez Bankası Önceki Faiz Kararları Neydi?

Haziran ve temmuz aylarında toplam 900 baz puanlık bir faiz artışıyla birlikte politika faizi, yüzde 17,5 seviyesine yükseltilmişti ve bu artışın devamı, enflasyonun istenilen seviyeye gelmediği sürece söz konusu olacaktı. Ancak, bu faiz artışı, yükselen enflasyonun yanı sıra vergi artışları ve Türk Lirası'nın değer kaybı gibi faktörler nedeniyle beklenenin altında kalmıştı. Merkez Bankası, faiz kararlarını desteklemek için diğer sıkılaştırma adımlarını da atmıştı.

Bu sürecin ardından, Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan gibi üyelerin de katılımıyla oluşturulan yeni bir kadro, Ağustos toplantısında daha fazla sıkılaştırmaya gidilmesi gerektiğini savundu. Enflasyondaki artışın etkisiyle, 24 Ağustos'taki toplantıda politika faizi rekor bir artışla yüzde 25'e yükseltildi.

Ancak bu faiz oranı, hükümetin OVP’de açıkladığı enflasyon hedeflerinin oldukça altında kaldı. Özellikle 2023 sonu için belirlenen yüzde 65 ve 2024 sonu için yüzde 33'lük enflasyon beklentilerinin çok gerisinde bir seviyede bulunuyordu.

TÜİK’in verdiği verilere göre, ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 9,09, yıllık enflasyon ise yüzde 58,94 olarak kaydedildi. Enerji, gıda ve diğer temel ürünlerdeki fiyat artışları, bu yüksek enflasyonun başlıca nedenlerinden biriydi. Eylül ayında alınan faiz kararı sonrasında ise ekonomi ve finans piyasaları yakından izleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şampiyonlar Ligi: Galatasaray – Kopenhag Maçı Analizi! GS – Kopenhag Maç Özeti

Şampiyonlar Ligi: Galatasaray – Kopenhag Maçı Analizi! GS – Kopenhag Maç Özeti