weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Merkez Bankası Faiz Oranını Yüzde 50'ye Çıkardı!

Merkez Bankası Faiz Oranını Yüzde 50'ye Çıkardı!

Son dakika Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz oranını yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkardı. Bu durum neye yol açacak? Ayrıntılar haberimizde...

Merkez Bankası Faiz Oranını Yüzde 50'ye Çıkardı!
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yerel seçimler öncesinde beklenmedik bir hamle yaparak faiz oranlarını yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Bu karar, enflasyonun yüzde 70'i aşma eğiliminde olduğu bir dönemde, Türk Lirası'nı desteklemek için acil bir adım olarak görüldü. TCMB Başkanı Fatih Karahan liderliğindeki Para Politikası Kurulu, ayrıca faiz koridorunu genişleterek politika yapıcıların finansman maliyetlerini artırmasına olanak tanıdı.

FAİZ ARTIŞI DAHA ÖNCE ÖN GÖRÜLMÜŞTÜ

Bu faiz artışı, sadece Deutsche Bank AG ve Goldman Sachs tarafından öngörülürken, diğer ekonomistlerin çoğu herhangi bir değişiklik beklemiyordu. Lira, kararın ardından dolar karşısında yüzde 1,3 oranında değer kazandı. Generali Investments'tan Guillaume Tresca, bu adımın TCMB'nin bağımsızlığını ve seçimler öncesindeki politika kararlılığını gösterdiğini belirtti.

Merkez Bankası'nın bu kararı, Türk Lirası'nın diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında kötü performans sergilediği bir dönemde geldi. Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla, geçmişteki seçim sonrası yaşanan sert değer kayıplarının tekrarlanma endişesi artmıştı. Bu durum, TCMB'nin ekonomi politikalarında daha geleneksel bir yaklaşıma dönüş yapmasına ve ardı ardına sekiz faiz artırımı gerçekleştirmesine yol açtı.

Deutsche Bank analistleri, faiz artışının tasarruf sahiplerini Türk Lirası cinsinden varlıklarını korumaya teşvik edeceğini ve yabancı sermayenin ülkeye geri dönüşünü sağlayabileceğini öne sürdü. Merkez bankasının anketlerine göre, yıl sonu enflasyon beklentileri yüzde 44,2'nin üzerine çıkarak bankanın tahminlerini aşmış durumda.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Havale Belirtileri Nelerdir?

Havale Belirtileri Nelerdir?