weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Merkez Bankasından Faiz Arttırım Kararı!

Merkez Bankasından Faiz Arttırım Kararı!

Merkez Bankasından Faiz Arttırım Kararı!
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomik istikrarı sağlamak ve enflasyonla mücadele etmek amacıyla önemli bir adım attı. TCMB, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükselterek, 500 baz puanlık bir artış gerçekleştirdi. Bu karar, enflasyon beklentilerini düzenlemek, fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı kontrol altına almak ve dezenflasyon sürecini hızlandırmak için alındı.

ENFLASYONİST BASKILARLA MÜCADELE İÇİN ALINDI

Karar metninde, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği vurgulandı. Ayrıca, Türk lirası mevduat payının artırılması ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi gibi ek adımların atılacağı belirtildi.Bu karar, TCMB'nin yeni yönetimi altında gerçekleştirilen beşinci faiz artışı oldu. Bloomberg HT'nin anketine katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Ekim ayında faizin 500 baz puan artarak yüzde 35 seviyesine çıkacağı yönündeydi. Anket sonuçlarına göre, 2023 yıl sonu için medyan beklenti yüzde 38,8 seviyesine yükseldi.

Bu faiz artışı, Türkiye ekonomisindeki enflasyonist baskılarla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, vergi düzenlemeleri ve yurt içi talepteki güçlü seyir gibi faktörler, enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor. TCMB'nin bu hamlesi, enflasyon beklentilerini düzeltme ve ekonomik istikrarı sağlama yolunda kritik bir öneme sahip.Öte yandan, karar metninde jeopolitik gelişmelerin ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Bu durum, TCMB'nin para politikasında dikkatli ve esnek olmasını gerektiriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Uzun Yola Çıkarken Nelere Dikkat Etmeli?

Uzun Yola Çıkarken Nelere Dikkat Etmeli?