weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Mevduat Faizlerinde Beş Yıl Sonra Bir İlk: Reel Getiri Yüzde 1'i Aştı!

Mevduat Faizlerinde Beş Yıl Sonra Bir İlk: Reel Getiri Yüzde 1'i Aştı!

Mevduat Faizlerinde Beş Yılın Ardından Beklenmedik Artış: Yüzde 1'in Üzerinde Reel Faiz Getirisi! Haziran 2024 itibarıyla mevduat faizlerinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Mevduat Faizlerinde Beş Yıl Sonra Bir İlk: Reel Getiri Yüzde 1'i Aştı!
Okunma Süresi: 2 dk

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, mevduat faizinin TÜFE enflasyonuna göre aylık reel getirisi son 18 ayın en yüksek seviyesine çıkarak pozitif bir bölgeye geçti. Bu, beş yıl aradan sonra ilk defa mevduat faizlerinin yüzde 1'in üzerinde reel getiri sağlaması anlamına geliyor.

Nominal Faizlerde Tarihi Zirve

Haziran ayında mevduat faizi, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,62 seviyelerine ulaştı. Bu durum, mevduat faizlerinin Aralık 2022'den sonra ilk defa TÜFE'ye göre pozitif reel getiri sağlaması anlamına geliyor. Ayrıca, Haziran 2019'dan bu yana ilk kez yüzde 1'in üzerinde reel getiri elde edildi.

Haziran ayında aylık nominal mevduat faizi yüzde 3,29 ile Mayıs 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Üç aylık nominal getiri ise yüzde 11,15 ile Ocak 2003'ten beri en yüksek düzeye çıktı. TÜFE'ye göre üç aylık reel getiri ise Haziran ayında yüzde 2,54 seviyesine ulaşarak, Eylül 2019'dan sonra ilk kez yüzde 2'nin üzerine çıktı.

Yatırım Araçlarının Performansı

Haziran ayında enflasyon endeksleriyle değerlendirildiğinde, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,87 ile reel getiri sağladı. Amerikan Doları yüzde 0,37, Euro yüzde 0,77, BIST 100 endeksi yüzde 1,41 ve külçe altın yüzde 1,53 oranlarında yatırımcısına kayıplar yaşattı.

Enflasyon Verilerindeki Farklılıklar

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak gerçekleşti. Ancak bu rakamlar, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Ekonomi ve Araştırma Grubu (ENAG) verilerinden farklılık gösterdi. İTO'ya göre İstanbul'da aylık enflasyon yüzde 3,42, yıllık enflasyon ise yüzde 82,14 olarak hesaplandı.

Mevduat faizlerinin beş yıl sonra ilk kez yüzde 1'in üzerinde reel getiri sağlaması, yatırımcılar için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu durum, enflasyonla mücadelede önemli bir adım olarak görülürken, önümüzdeki dönemde faiz politikalarının nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.



Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şok! Hipnoz Yöntemiyle Tuzağa Düşürülen Vatandaşlar! Bu Mesajlara Sakın Aldanmayın!

Şok! Hipnoz Yöntemiyle Tuzağa Düşürülen Vatandaşlar! Bu Mesajlara Sakın Aldanmayın!