weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Son Dakika Merkez Bankası Faiz Oranı Açıklandı!...

Son Dakika Merkez Bankası Faiz Oranı Açıklandı!...

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Faiz Oranı Yüzde 50'de Sabit Kaldı...Peki bu kararın sonuçları ne olacak?

Okunma Süresi: 3 dk

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: Faiz Oranı Yüzde 50'de Sabit Kaldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Haziran ayı toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, piyasa beklentilerine paralel olarak alındı ve faiz oranı bir hafta vadeli repo ihale faizi olarak belirlendi.

Geçmiş Faiz Artışları ve Toplantılar


2023 yılı boyunca Merkez Bankası, birçok kez faiz artırımı gerçekleştirdi. Haziran ayında 650 baz puan, Temmuz'da 250 baz puan, Ağustos'ta 750 baz puan, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında 500'er baz puan, Aralık ve Ocak aylarında ise 250'şer baz puan artırıldı. Mart ayında 500 baz puanlık bir artış daha yapılmıştı. Ancak, Şubat, Nisan ve Mayıs aylarında faiz oranları sabit bırakılmıştı.

Enflasyon Beklentileri ve Para Politikası


Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflama mayıs ayında geçici bir kesintiye uğramıştır. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit etmektedir." ifadelerine yer verildi. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutuyor.

Parasal Sıkılaştırma ve Kredi Piyasaları


Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Ancak, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecektir. Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumu yakından takip edilmektedir. Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri de göz önünde bulundurularak, politika faizinin sabit tutulmasına karar verilmiştir. Enflasyon beklentilerinde düzelme, yurt içi talepte dengelenme ve Türk lirasında reel değerlenme ile aylık enflasyonun ana eğilimi düşürülecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında sağlanacaktır.

Kredi ve Mevduat Piyasalarına İlişkin Önlemler


Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite gelişmeleri yakından izlenmekte olup, sterilizasyon araçları gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

TCMB'nin Temmuz Ayı Toplantısı


Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı 23 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecektir. Bu toplantıda, para politikasının gelecekteki yönü ve enflasyon hedeflerine ulaşmak için atılacak adımlar belirlenecektir.



Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Jüpiter'in Üzerinde Tanımlanamayan Yapılar Keşfedildi!

Jüpiter'in Üzerinde Tanımlanamayan Yapılar Keşfedildi!