weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi TCMB Başkanı: Kredi Kartlarına Yeni Düzenlemeler Getirilecek!

TCMB Başkanı: Kredi Kartlarına Yeni Düzenlemeler Getirilecek!

TCMB Başkanı: Kredi Kartlarına Yeni Düzenlemeler Getirilecek!
Okunma Süresi: 3 dk

Merkez Bankasının Yeni Başkanı Fatih Karahan, kredi kartlarıyla ilgili düzenlemelerin gerekli olduğunu ifade etti. Karahan, "Bu konuda bazı fikirlerimiz var ve çalışmalarımız devam ediyor. Uygun bir zaman diliminde bulgularımızı halkla paylaşmayı planlıyoruz," dedi. Karahan, yılın ilk Enflasyon Raporu tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, Başkan Yardımcıları ile birlikte gazetecilerin sorularını cevapladı.

Fatih Karahan, iç talepte dengelenmenin sürdüğünü belirterek, "Önümüzdeki dönem için kritik olan, finansal koşulların politika faizinin mevcut düzeyini yansıtmasıdır. Bu bağlamda, likidite yönetimi önem kazanmakta. Bu yönetimi doğru şekilde gerçekleştirdiğimizde, finansal koşullar, özellikle mevduat faizleri, politika faizlerini ve para politikası duruşumuzu etkili bir şekilde yansıtarak dezenflasyona katkı sağlayacaktır," şeklinde konuştu

 

KARAHAN BEKLENTİLERİN KISMEN İYİLEŞTİĞİNİ İFADE ETTİ

Karahan, mevcut durumda beklentilerin kısmen iyileştiğini ve hizmet sektörü fiyatlandırmalarında kira giderlerinin önemli bir etken olduğunu vurguladı. Kiralardaki istenen düzelmenin henüz sağlanamadığını belirten Karahan, konut fiyatlarının gelecekteki eğilimler hakkında önemli ipuçları verdiğini söyledi. Konut fiyatlarında görülen hafif iyileşmenin kiralara yansımasının zaman alacağını, ancak yılın ikinci yarısından itibaren hizmet fiyatlarındaki iyileşmenin dezenflasyona önemli katkı sağlayacağını öngördüğünü ifade etti.

KARAHAN REZERV BİRİKTİRMENİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Karahan, döviz rezervlerine ilişkin bir hedeflerinin olmadığını, ancak piyasa koşulları elverişli olduğunda rezerv biriktirmenin önemli olduğunu dile getirdi. Geçmiş aylarda yurt dışından ciddi sermaye girişleri olduğunu ve bu durumun rezervleri artırma stratejisi olmasaydı döviz kurlarında düşüşe yol açabileceğini belirtti. Dezenflasyon hedefi gözetilerek rezerv biriktirme politikasının sürdürüleceğini ve enflasyonun yıl sonunda önemli ölçüde düşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

ASGARİ ÜCRETTEKİ BEKLENMEYEN ARTIŞ ENFLASYONU DÜŞÜRME ÇABALARINA ZARAR VERMEYECEK

Ayrıca, asgari ücretteki beklenenden yüksek artışın en büyük risklerden biri olduğunu, ancak bu artışın enflasyon yolunu ciddi şekilde sapmasına neden olmayacağını söyledi. Ocak ayı enflasyonunun beklentilere uygun olduğunu, ancak asgari ücret artışının talep tarafındaki etkisinin henüz belirsiz olduğunu belirtti. Bu etkinin analiz ve çalışmalarla tahmin edildiğini, ancak yüksek enflasyon dönemlerinde etkinin daha büyük olabileceğini ifade etti. Karahan, önümüzdeki aylarda elde edilecek verilere göre enflasyon görünümünün daha netleşeceğini ve para politikası duruşunun buna göre şekillendirileceğini söyledi.Karahan, mal ve hizmet enflasyonu hakkındaki bir soruya, mal enflasyonunun daha hızlı tepki gösterdiğini, ancak hizmet sektöründe bir katılık olduğunu, bunun sadece Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını ve dünya genelinde benzer durumların gözlendiğini yanıtladı. Hizmet sektöründeki enflasyon üzerinde etkili olan iki ana faktörden birinin kira artışları olduğunu belirtti.

KREDİ KARTI HARCAMALARINA YÖNELİK KONUŞTU

"Aralık ayında kredi kartı harcamalarında yükselme oldu. Bunu not ettik, farkındayız. Bunun geçici olup olmadığı henüz çok net değil. Asgari ücretin artacağı bekleniyordu. Bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir ama bundan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız."

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kayıp 2 Kızdan Henüz Haber Alınamadı

Kayıp 2 Kızdan Henüz Haber Alınamadı