weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Tüpraş Ne Zaman Temettü Verecek? Tüpraş Kime Ait?

Tüpraş Ne Zaman Temettü Verecek? Tüpraş Kime Ait?

Tüpraş Ne Zaman Temettü Verecek? Tüpraş Kime Ait? Borsa yatırımcıları tarafından son zamanlarda en çok araştırılan şirketlerden biri de Tüpraş. Tüpraş'ın yakın zamanda vereceği temettü merak edilirken, şirket ile ilgili detaylar da araştırılıyor. Detaylar haberimizde...

Tüpraş Ne Zaman Temettü Verecek? Tüpraş Kime Ait?
Okunma Süresi: 2 dk

TÜPRAŞ Ne Üretiyor?

TÜPRAŞ, Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biridir ve ülkenin en büyük ihracatçılarından biri olarak faaliyet göstermektedir. Şirketin sahip olduğu toplam rafineri kapasitesi 28,1 milyon ton/yıl olarak belirlenmiştir. TÜPRAŞ, petrol türevleri arasında akaryakıt ürünleri, fuel oil, gaz yağı, jet yakıtı, bitüm, motor yağı, LPG gibi çeşitli ürünlerin üretimini gerçekleştirmektedir. Üretilen bu ürünlerin %60'ı Türkiye içinde satışa sunulurken, %40'lık kalan miktarının ise ülke dışına ihracı sağlanmaktadır. Bunun yanında TÜPRAŞ, Türkiye'nin önde gelen araştırma ve geliştirme yatırımlarına önem veren bir şirkettir. Çevre dostu ve verimli ürünlerin üretilmesi amacıyla sürekli olarak Ar-Ge çalışmalarına yoğunluk vermektedir.

TÜPRAŞ Kime Ait?

TÜPRAŞ, tarihinde önemli dönemeçlerden geçen bir şirkettir. 5 Temmuz 1990'da Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı'na bağlanarak özelleştirmesi için ilk adımlar atıldı. Aynı yılın 28 Ekim'inde yayınlanan kanunla, İPRAŞ, Batman Rafinerisi, İzmir Rafinerisi ve devam eden Kırıkkale Rafinerisi'nin TÜPRAŞ'a bağlanması kararlaştırıldı. 16 Kasım 1983'te ise TÜPRAŞ, TPAO ile ayrılıp yarı-özel bir şirket olarak faaliyetlerine başladı. Bu sırada Enerji Bakanlığı’na bağlandı.

1991 yılında Tüpraş'ın ilk halka arzı gerçekleşti ve şirket %2,5 oranında hisseyle İstanbul Borsası'nda işlem görmeye başladı. Halka açıklık oranı 1999 yılında %3,58'e ulaştı. Ancak, 13 Ocak 2004'te gerçekleştirilen özelleştirme ihalesini Tatneft - Zorlu Grubu 1,3 milyar dolarla kazandı, fakat Petrol-İş Sendikası'nın açtığı iptal davası sonucunda Danıştay tarafından satış iptal edildi. 12 Eylül 2005'te yapılan ikinci ihaleyi ise 4,14 milyar dolarla en yüksek teklifi veren Koç-Shell Grubu kazandı. 26 Ocak 2006'da TÜPRAŞ’ın yönetimi Koç-Shell tarafından devralındı. 2005 yılında, özelleştirme tamamlanmadan önce Shell'in TÜPRAŞ'taki payının %10'dan %2'ye düşeceği açıklandı. Aralık 2013'te Koç Holding, Shell'in geri kalan %2 hissesini de satın alarak şirketin halka kapalı kısmının tek sahibi oldu. 2021 yılına gelindiğinde de şirketin genel merkezi Kocaeli'den İstanbul'a taşınmıştır.

TÜPRAŞ Ne Zaman Temettü Verecek?

Tüpraş, TUPRS hissesine sahip olan tüm yatırımcılara 28 Eylül seans sonuna kadar pay başına net 6,77 TL temettü ödemesi yapacak. Temettü ödemesi, dağıtımın gerçekleşeceği 29 Eylül Cuma günü kullanıcıların hesaplarına geçecek.

Yatırımcılar, nakit bakiyeyi beklemeden hisse alabilirler. Nakit bakiye ise T+2 iş gününde hesaplara yatırılacaktır.

Tüpraş temettü dağıtım tarihleri şu şekilde;

  • Temettü Hak Ediş Son Tarihi: 28 Eylül 2023
  • Temettü Dağıtım Tarihi: 29 Eylül 2023
  • Temettü Ödeme Tarihi: 3 Ekim 2023

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TÜPRAŞ, Beşiktaş'a Sponsor Olarak Anlaşıyor! TÜPRAŞ'ın Sahibi Kim? TÜPRAŞ Temettü Ne Zaman?

TÜPRAŞ, Beşiktaş'a Sponsor Olarak Anlaşıyor! TÜPRAŞ'ın Sahibi Kim? TÜPRAŞ Temettü Ne Zaman?