weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Türkiye Merkez Bankası'nın Ekonomi Blogunda Önemli Analizler

Türkiye Merkez Bankası'nın Ekonomi Blogunda Önemli Analizler

Türkiye Merkez Bankası'nın Ekonomi Blogunda Önemli Analizler
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çalışanlarının katkıda bulunduğu, ekonomi ve finans konularına odaklanan "Merkezin Güncesi" isimli blogda, bugün iki önemli analiz makalesi yayınlandı. İlk yazıda, 20 Ağustos'ta gerçekleştirilen TL mevduat teşvik düzenlemesinin etkileri incelendi. Analiz, bu düzenlemenin kur korumalı hesapların TL mevduata dönüşümünü teşvik ederek, makro finansal istikrarı ve parasal sıkılaşma sürecini olumlu etkilediği sonucuna vardı. İkinci analizde ise, yatırımcıların mevduat tercihlerinde, kur korumalı mevduat (KKM) ve TL mevduatlarının getirilerinin belirleyici olduğu vurgulandı. TL mevduatlarının göreceli getirisinin artması, KKM yenileme oranlarının düşmesine yol açarken, vade sonunda KKM bakiyelerinde azalma gözlemlendiği belirtildi.

Avrupa Merkez Bankalarının Sıkı Para Politikası Kararları


Avrupa'daki merkez bankalarının çoğu, dün gerçekleştirilen toplantılarda gelecek yıl için sıkı para politikalarına devam etme kararı aldı. Bu durum, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından beklenen faiz indirimlerinin küresel ölçekte bir değişiklik yaratmayacağı beklentilerini azalttı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında parasal gevşeme konusu gündeme gelmezken, İngiltere faizlerin uzun süre yüksek kalacağını duyurdu. Norveç Merkez Bankası ise politika faizini artırma yoluna gitti.

TCMB, yakın zamanda yapılan seçimlerin ardından politika faizini 3.150 baz puan artırarak %40 seviyesine çıkardı. Önümüzdeki hafta yapılacak yılın son toplantısında faiz artışının devam etmesi bekleniyor. Reuters anketine göre, TCMB'nin bir haftalık repo faizini 250 baz puan artırarak %42,5'e çekmesi ve sıkılaştırma sürecinin son adımlarını atması öngörülüyor.

Dolar/TL ve Türk Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dolar/TL kuru, son dört ayda yaşanan sınırlı yükselişlerin ardından bu hafta 29.0665 seviyesine ulaşmasının ardından, Fed kararının da etkisiyle 29 civarında işlem görüyor. Genel seçimlerin ardından piyasalar, daha serbest koşullara doğru ilerliyor. Fed'in kararları ve yabancı yatırımcıların son dönemde tahvillere olan ilgisi TL üzerinde etkili oluyor.

Yıl başından bu yana TL, dolar karşısında %35,6 değer kaybetti. Haziran ayından bu yana ise bu kayıp %28,7 seviyesinde. Seçim sonrası rezerv satışlarının durdurulmasıyla başlayan rezerv artışı, TCMB'nin toplam rezervlerinin geçen hafta 141,37 milyar dolara ulaşarak yeni bir zirve yapmasını sağladı. Yabancı yatırımcılar, özellikle devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) ve hisse senetlerine artan ilgi gösteriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Günlük Burç Yorumu: İkizler Burcu Hakkında Merak Edilenler

Günlük Burç Yorumu: İkizler Burcu Hakkında Merak Edilenler