weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Yeni Kira Düzenlemesi: Elden Ödemelere Ağır Cezalar Geliyor

Yeni Kira Düzenlemesi: Elden Ödemelere Ağır Cezalar Geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme ile kira ödemelerinin elden yapılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yeni Kira Düzenlemesi: Elden Ödemelere Ağır Cezalar Geliyor
Okunma Süresi: 3 dk

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme ile kira ödemelerinin elden yapılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ taslağına göre, kiraların banka ya da PTT aracılığıyla belgelenmesi zorunlu hale gelecek. Elden kira ödemesi yapanlara ise yüksek cezalar verilecek. Taslağa göre, elden yapılan kira ödemelerinde, her bir işlem için kiranın %10'u oranında ceza kesilecek. Eğer bu tutar 5 bin TL'nin altında kalırsa, hem ev sahibi hem de kiracıya 5'er bin TL "özel usulsüzlük cezası" uygulanacak.

Elden Ödeme Yapanlara Yüksek Cezalar verilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı tebliğ taslağı ile elden kira ödeyenlere yönelik yeni cezai yaptırımlar getiriyor. Elden ödeme yapanların her ay için %10 oranında ceza ile karşı karşıya kalacağı belirtilirken, bu cezanın 5 bin TL'nin altına düşmesi durumunda ev sahibi ve kiracıya ayrı ayrı 5 bin TL ceza uygulanacak. Örneğin, 2024 yılı Ekim ayında 30 bin TL'lik bir kira sözleşmesi yapan Ayten Hanım ile Emre Bey, kiranın 10 bin TL'sini banka üzerinden, geri kalan 20 bin TL'sini elden ödediği takdirde, elden ödenen kısmın %10'u olan 2 bin TL'nin altında kalması nedeniyle hem Ayten Hanım hem de Emre Bey'e ayrı ayrı 5'er bin TL ceza kesilecek.

Banka ve PTT Üzerinden Ödemek gerekiyor

2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile birlikte, kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale getirildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yasanın uygulanmasını kolaylaştırmak adına “Kira Ödemelerinde Teşvik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Taslağı” hazırladı. Bu düzenleme kapsamında, ev ve işyeri sahipleri, kiralarını banka ya da PTT yoluyla belgelemek zorunda olacak. Kısa süreli konut kiralamaları da bu düzenlemeye tabi tutulacak. Ayrıca, hisseli gayrimenkullerin kiraya verilmesi durumunda, kira bedelinin bir kısmının bankalar aracılığıyla ödenmesi yeterli sayılacak.

Tebliğ taslağında belirtilen zorunluluğa uymayanlar ise özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacak. Cezalar, işlemi gerçekleştiren her iki taraf için de geçerli olacak. Serbest meslek erbabı ve birinci sınıf tüccarlara 20 bin TL, ikinci sınıf tüccar ve çiftçilere 10 bin TL, diğer kişiler için ise en az 5 bin TL ceza uygulanacak. Cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve bir takvim yılı içinde kesilecek cezaların toplamı 20 milyon TL'yi aşamayacak. Ancak, elden ödeme yapanlar 5 işgünü içinde durumu kendiliğinden bildirirse ceza kesilmeyecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, hazırladığı taslakta bu düzenlemenin nasıl uygulanacağına dair örnekler sundu. Örneğin, Mustafa Bey evini 20 bin TL’ye Nur Hanım’a kiraladı ve Kasım ayı kirasının elden ödendiği tespit edildi. Tevsik zorunluluğuna uyulmadığı için her iki taraf da usulsüzlük cezası alacak. Elden yapılan 20 bin TL’lik ödemenin %10’u 2 bin TL'ye denk gelse de, asgari ceza olan 5 bin TL uygulanacak. Sonuç olarak, Mustafa Bey ve Nur Hanım'a ayrı ayrı 5'er bin TL ceza kesilecek.Bu yeni düzenleme, kira ödemelerinin belgelenmesini zorunlu hale getirerek kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmeyi ve şeffaflık sağlamayı amaçlıyor.

kaynak CNNTÜRK

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray, Raphael Onyedika Transferinde Israrcı: Club Brugge Direniyor

Galatasaray, Raphael Onyedika Transferinde Israrcı: Club Brugge Direniyor