weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Teknoloji Asteroidlere Karşı Nükleer Bomba!

Asteroidlere Karşı Nükleer Bomba!

Okunma Süresi: 3 dk

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndaki (LLNL) araştırmacılar, asteroit tehditlerine karşı gezegen savunmasında önemli bir ilerleme kaydetti. Felaket yaratan asteroit etkilerini saptırmada nükleer cihazların potansiyel kullanımını değerlendirmek için tasarlanmış yeni bir modelleme aracı geliştirdiler.Planetary Science Journal'da yayınlanan bu çığır açıcı araştırma, bir asteroit yüzeyindeki nükleer bir cihazdan gelen enerji birikimini simüle etmeye yönelik yeni bir yaklaşım sunuyor. Araç, nükleer sapmanın radyasyon etkileşimlerinin asteroit yüzeyini ve asteroit içindeki şok dalgası dinamiklerini nasıl etkilediğine dair anlayışımızı geliştiriyor.

DAHA ÖNCE DE TEST EDİLMİŞTİ

Model, NASA'nın Eylül 2022'de gerçekleştirdiği, kinetik bir çarpma tertibatının bir asteroitin yörüngesini başarıyla değiştirdiği Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) misyonundan elde edilen bilgiler üzerine inşa edilmiştir. Ancak uzaya taşınabilecek kütlenin sınırlı olması nedeniyle, kinetik çarpma görevlerine alternatif olarak nükleer saptırma araştırılıyor.

Birim kütle başına yüksek enerji yoğunluğuna sahip nükleer cihazlar, asteroit tehditlerini azaltmak için çok değerli kabul ediliyor. Araştırmayı yöneten LLNL fizikçisi Mary Burkey, yeterli uyarı süresi ile nükleer bir cihazın milyonlarca kilometre öteye yaklaşan bir asteroide fırlatılabileceğini açıkladı. Cihaz ya asteroidi saptırıp onu sağlam tutabilir ancak Dünya'dan uzaklaştırabilir ya da onu gezegeni ıskalayacak daha küçük parçalara ayırabilir. Araştırma, çok çeşitli fiziksel faktörleri kapsayan, onları karmaşık ve hesaplama açısından zorlu hale getiren karmaşık çoklu fizik simülasyonlarını içeriyor. Ekip, Kull radyasyon-hidrodinamik kodunu kullanarak verimli ve doğru bir X-ışını enerji biriktirme fonksiyonları kütüphanesi geliştirdi. Bu yüksek kaliteli simülasyonlar, kaya, demir ve buz gibi asteroit benzeri malzemelerin yüzeylerine nüfuz eden fotonları izliyor ve yeniden ışınım gibi karmaşık süreçleri hesaba katıyor.

Model, gözeneklilik, kaynak spektrumu, radyasyon akışı, kaynak süresi ve geliş açısı gibi çeşitli başlangıç ​​koşullarını dikkate alan kapsamlı bir modeldir. Bu, onu çok çeşitli potansiyel asteroit senaryolarına uygulanabilir hale getirir.LLNL'nin gezegen savunma proje lideri Megan Bruck Syal, gerçek bir gezegen savunma acil durumunda karar vericilere eyleme dönüştürülebilir, risk bilgili bilgiler sağlamada yüksek kaliteli simülasyon modellemenin önemini vurguluyor. Bu, asteroit çarpmasını önlemek, temel altyapıyı korumak ve hayat kurtarmak açısından çok önemli olabilir. Yaşamımız boyunca büyük bir asteroit çarpması olasılığı düşük olsa da, potansiyel sonuçları yıkıcıdır. Burkey liderliğindeki ve ortak yazarlar Robert Managan, Nicholas Gentile, Bruck Syal, Kirsten Howley ve Joseph Wasem'in de dahil olduğu LLNL gezegen savunma grubu, bu alandaki çeşitli projelerde çeşitli araştırma kurumlarıyla işbirliği yapıyor.

KAYNAK

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Huawei Nova 12 Lite Telefon 400 Dolardan Satışta

Huawei Nova 12 Lite Telefon 400 Dolardan Satışta