weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Akaryakıtta Yeni Dönem Başlıyor: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, 2025'ten İtibaren Zorunlu Olacak

Akaryakıtta Yeni Dönem Başlıyor: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, 2025'ten İtibaren Zorunlu Olacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımına son vermek ve vergi kaybını önlemek amacıyla geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 2025'ten itibaren zorunlu hale gelecek.

Akaryakıtta Yeni Dönem Başlıyor: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, 2025'ten İtibaren Zorunlu Olacak
Okunma Süresi: 3 dk

 UTTS'nin uygulanmasıyla vergi mükelleflerinin akaryakıt harcamalarını gider olarak gösterebilmeleri için kullandıkları araçlara taşıt tanıma birimlerini taktırmaları gerekecek. Bu sistem, akaryakıt alan vergi mükellefi araçları otomatik tanıyarak fiş ve faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacak. Böylece araç plakalarının manuel olarak sisteme girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması son bulacak ve yıllık yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybının önüne geçilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, UTTS sayesinde devletin vergi güvenliğini sağlarken akaryakıt sektöründe de rekabet ortamı oluşturmayı hedefliyor.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile Usulsüz Fatura Kullanımına Son Veriliyor


UTTS, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının önüne geçmek için geliştirilen yerli ve milli bir sistemdir. Bu sistemin tüm altyapı çalışmaları tamamlanmış olup, akaryakıt alan vergi mükellefi araçları otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacak. Böylece araç plakalarının manuel olarak sisteme girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamaları sona erecek. UTTS'nin devreye girmesiyle, her yıl 15 milyar lirayı bulan vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca sistem, devletin vergi güvenliğini sağlarken akaryakıt sektöründe de adil bir rekabet ortamı oluşturacak. UTTS'nin sadece vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak olması da dikkat çekici bir özellik.

Vergi Mükellefleri İçin Zorunlu Olan UTTS'nin Detayları ve Avantajları


UTTS, vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşların iş yerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara takılacak. Bu yükümlülük, 31 Aralık 2024'e kadar yerine getirilmek zorunda olacak. Bireysel taşıt sahipleri ise sistemden isteğe bağlı olarak faydalanabilecekler. Vergi mükellefleri, akaryakıt harcamalarını gider gösterebilmek için UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren ödeme kaydedici cihaz fişi almakla yükümlü kılındı. 31 Aralık 2024'ten sonra UTTS'den düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi indirimine konu edilemeyecek. Bu durum, vergi mükelleflerinin daha şeffaf ve doğru bir şekilde akaryakıt harcamalarını belgelemelerini sağlayacak.

Plaka Bilgisinin Manuel Girişi Tarih Oluyor: UTTS ile Otomatik Tanıma Sistemi


Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın 8 milyona yakını, akaryakıt harcamalarını gider gösterebilen vergi mükelleflerine hizmet veren araçlardan oluşuyor. Mevcut sistemde akaryakıt dolumu yapılan aracın plaka bilgisi istasyon görevlisi tarafından manuel olarak giriliyor ve bu durum usulsüz fatura oluşturulmasına olanak tanıyor. UTTS ile birlikte bu tür uygulamaların son bulması bekleniyor. UTTS, taşıtların yakıt dolum işleminde plaka bilgisini otomatik olarak YN Pompa ÖKC'ye aktaracak ve fatura ve satışa ilişkin veriler de UTTS'ye işlenecek. Böylece plaka bilgisinin manuel olarak girilmesi artık mümkün olmayacak, bu da usulsüz fatura uygulamalarını engelleyecek.

Akaryakıtta Yeni Dönem: UTTS'nin İşleyişi ve Kurulum Süreci


UTTS'nin kurulum ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne verilmiştir. UTTS'nin paydaşları arasında akaryakıt dağıtım şirketleri, akaryakıt istasyonu işletmecileri, yetkili donanım üreticileri, yetkili taşıt ve istasyon montaj firmaları, yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihaz üreticileri ve taşıt sahibi mükellefler yer alıyor. Sistem kapsamında yükümlü kılınan taşıtların yakıt depo girişlerine taşıt tanıma birimi takılacak, bu sayede taşıtın sahiplik ve plaka bilgisi kayıt altına alınacak. Akaryakıt istasyonlarında pompa tabancasına takılan taşıt tanıma okuyucu cihaz, şifre çözümleme işlemlerini yapacak ve plaka bilgisi otomatik olarak YN Pompa ÖKC'ye aktarılacak. UTTS'nin kurulum ve kayıt aşamalarının bu yıl tamamlanması planlanıyor ve 2025'ten itibaren zorunlu hale gelmesiyle birlikte akaryakıt sektöründe önemli bir dönüşüm yaşanacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bitter Çikolata Faydaları...

Bitter Çikolata Faydaları...