weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
EskiÅŸehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
Ä°stanbul
Ä°zmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
KahramanmaraÅŸ
Mardin
MuÄŸla
MuÅŸ
NevÅŸehir
NiÄŸde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
TekirdaÄŸ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
UÅŸak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar YaÅŸam Maraba Ne Demek?

Maraba Ne Demek?

Maraba Ne Demek?
Okunma Süresi: 2 dk

 Maraba ne demek diye sormak çiftçilik terimleri hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler için oldukça doğaldır. Genellikle çiftçilik işleri ile ilgilenen kişiler arasında anlamı bilinmektedir. Maraba, hem argoda hem de çiftçilikte kullanılan bir sözdür. Toprak sahiplerinin topraklarını işlemekle görevli ve bu işi yapan kimselere maraba denir. Bazı kesimlerde birisini aşağılamak için kullanılan bu söz oldukça rencide edicidir.

 

Maraba Ne Demek Argoda?

Maraba kelimesi, toprağı işleyenlere verilen isimdir. Bu işçilikte toprak sahibi ile anlaşması olan kişiler, ekinin belli bir kısmı karşılığında çiftçilik yapmaktalardır. Toprakta payları yoktur. Fakat işlerinin karşılığını ekin olarak alırlar. Maraba ne demek argoda diye soranlara öncelikle şunun belirtilmesi gerekir ki; marabalar işçi sınıfından insanlardır ve emekleri karşılığında ekin alırlar. Genellikle köy bölgelerinde yapılan bir iştir ve aşağılanacak bir durum yoktur. Bazı kimseler farklı insanlara hakaret anlamında da bu sözü kullanabilmektelerdir. Maraba ne demek argoda açıklaması yoktur. Çünkü yine aynı anlamı içermektedir. İnsanların meslekleri gereği yaptıkları işlerden, hakaret çıkarmak cahil bir kesimin yapacağı davranıştır.

 

Maraba Hangi Dil?

Maraba kelimesi köy ve çiftçiliğin uygun olduğu bölgelerde sıklıkla kullanılan ve bilinen bir kelimedir. Maraba hangi dil sorusunun cevabı ise Türkçe olmaktadır. Türkçe kökenli bu kelime Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kullanılmaktadır. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde de çiftçiye maraba denildiği bilinmektedir. Maraba hangi dil diye merak edenler TDK’nın resmi internet sitesinden de bu bilgiye ulaşabilirler. Ayrıca çeşitli bölgelerde toprak işleyen fakat toprak sahibi olmayan çalışanlara verilen farklı isimler de mevcuttur. Türkçede yer edinmiş bir kelime olan maraba, uzun yıllardır Anadolu’da kullanılan bir sözcüktür. Kürtçe olduğunu düşünenler olsa da kelime yapısı ve tarihi bakımından Türkçe dilinden gelmektedir.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ä°ÅŸtirak Ne Demek?

Ä°ÅŸtirak Ne Demek?