weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Şerh Ne Demek?

Şerh Ne Demek?

Şerh Ne Demek?
Okunma Süresi: 2 dk

Şerh ne demek kısaca anlatmak gerekirse, kelime anlamı olarak “açıklamak” demektir. Bir şeyi açmak anlamında kullanılan bu söz aynı zamanda ayırma olarak da kullanılır. Burada bahsedilen ayırma ya da açma ifadeleri bir konuya hitap etmektedir. Bir konuyu açma, diğerlerinden ayırma gibi durumlar için kullanılır. Farklı durumlarda anlamı ufak değişikliklere uğrayabilmektedir.

 

Şerh Koymak Ne Demek?

Şerh kelimesi bir şeyleri açma anlamında kullanılmaktadır. Ancak şerh koymak özellikle tapu işlerinde sıklıkla karşılaşılan bir sözdür. Şerh koymak ne demek sorusunun açıklaması ise şu şekilde yapılabilir; açıklama gerektiren herhangi bir konuya aydınlık getirmek ya da açıklamada bulunmak demek mümkündür. Özellikle emlak işlerinde bu vb. ifadeler kullanılmaktadır. Tapu senetlerinin açıklama bölümüne ve müdürlüklerdeki açıklama kısımlarına girilen bilgiler, hisse paylaşımı ve metrekare bilgisi gibi ifadelerin yer alması şerh koymak olarak adlandırılmaktadır. Tapuda yer alan şerh, alınan yer hakkındaki kısıtlamaları anlatmaktadır. Ayrıca mülkiyete ya da araziye ait kısıtlamalar da bu bölümde yer almaktadır. Şerh koymak ne demek sorusunun en kısa cevabı; mala ait açıklamaların ve kısıtlamaların tapuda yer almasına verilen addır demek doğru olacaktır.

 

Kimler Şerh Koyabilir?

Tapu üzerinde hak sahibi olan herkes şerh koyabilir. Özellikle hisseli mülkiyet ve arazilerde şerh koyulmaktadır. Hisse sahiplerinden herhangi biri şerh koyma hakkına sahiptir. Kimler şerh koyabilir diye düşünenlerin çeşitli sebeplerle şerh koymaları gereken durumları olabilir. Böyle durumlarda tapu müdürlüğüne başvuru yapıp, gerekli beyanlarda bulunulduğu taktirde tapu üzerinde kısıtlama getirme hakkınız bulunmaktadır. Böylelikle izinsiz bir şeyin malın satışı ve eğer söz konusu mal araziyse üzerine herhangi bir yapı inşa edilmesi söz konusu olamaz. Kısıtlama neye göre konulduysa ona göre diğer hak sahipleri uymak zorundalardır. Kimler şerh koyabilir sorusunun bir diğer yanıtı ise davalı kişi ya da alacaklılar da denilebilir. Borç üzerine alınan malın şerhi alacaklı tarafından konulabilmektedir.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mehmet Ali Paşa Cami meydan ve otoparkta Restorasyonda Sona Yaklaşılıyor!

Mehmet Ali Paşa Cami meydan ve otoparkta Restorasyonda Sona Yaklaşılıyor!