weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Tüzel Kişi Ne Demek?

Tüzel Kişi Ne Demek?

Tüzel Kişi Ne Demek?
Okunma Süresi: 2 dk

Tüzel kişi ne demek sorusunun cevabı biraz karışık gelmesine karşılık, en anlamlı açıklama toplulukların tek bir varlık ya da kişi gibi görünmesi denilebilir. Hukuk alanında geçerli olan bu terim, vakıflar, dernekler, üniversiteler gibi kurumlar için kullanılmaktadır. Ayrıca devletler de tüzel kişi kapsamına girer. Aslına bakıldığında herhangi bir bireyden söz edilemez. Ancak topluluklar bireymiş gibi algılanır ve işlemler bu kişiye göre görülür.

 

Gerçek Kişi ve Tüzel Kişi Kimdir?

Kişi kelime anlamı olarak ele alındığında bir bireyi ifade etmektedir. Ancak hukuki anlamda gerçek kişi ve tüzel kişi olmak üzere iki farklı kişiden bahsedilmektedir. Gerçek kişi ve tüzel kişi kimdir ayrımını yapmak oldukça kolaydır. Gerçek kişiler, gerçek bireyleri kast eder ve doğum sonrasında vefat edeceği zamana kadar hayatını sürdüren insanlardan her biri olarak tanımlanır. Tüzel kişi ise, topluluklardan meydana gelen ve tek bir kişi gibi görülen, aslında bir birey olmayan kurumlardır. Gerçek kişi ve tüzel kişi kimdir sorusuna en güzel örnek; gerçek kişi, kişilerin kendisiyken tüzel kişi, devlet olmaktadır olarak verilebilir. Devletler çok kişili topluluklar olmalarına rağmen sanki bir bireymiş gibi algılanır ve hukuki sürece bu şekilde dahil olurlar. Ayrıca çeşitli dernek ve vakıflar da aynı şekilde amacı doğrultusunda bir birey olarak tanımlanabilmektedir.

 

Tüzel Kişi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Tüzel kişiler belediyeler, üniversiteler, devletler ve devlete bağlı kurumlar, dernekler vb. belli bir amacı olan topluluklardır. Tüzel kişi olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusu oldukça merak edilmektedir. Bir topluluğun herhangi bir kişi gibi borç alıp verebiliyor olması ve bir amaç için kurulmuş olması o topluluğun tüzel kişi olduğunu göstermektedir. Ayrıca ticaret yapmak amacı ile bir araya gelen topluluklar da tüzel kişi olabilmektedirler. Tüzel kişi olup olmadığı nasıl anlaşılır diye düşünenler, kurumların amaç ve borç döngüsünü araştırarak da anlayabilirler. Bir topluluğun tüzel kişi vasfında olduğunu anlamak için topluluk hakkında devlete bağlı site ve çeşitli platformlarda sorgulama yapmak da faydalı olacaktır.

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ChatGPT ve DALL-E Karşılıklı Kahve İçip Sohbet Ettiler

ChatGPT ve DALL-E Karşılıklı Kahve İçip Sohbet Ettiler