weather
23°
Instagram
Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Kocaeli
AZ BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Unutkanlık Sorunu: Tehlikeli Bir Hastalığın İlk İşareti Olabilir

Unutkanlık Sorunu: Tehlikeli Bir Hastalığın İlk İşareti Olabilir

Eğer son zamanlarda küçük detayları hatırlamakta güçlük çekiyor ve hafızanızın zayıfladığını düşünüyorsanız, bu belirtiler sadece normal yaşlanmanın bir sonucu olmayabilir. Times of India bu sorunun aslında hangi hastalığın habercisi olabileceğini açıkladı. Detayları yazımızın devamında.

Unutkanlık Sorunu: Tehlikeli Bir Hastalığın İlk İşareti Olabilir
Okunma Süresi: 2 dk

Unutkanlık, herkesin zaman zaman karşılaştığı yaygın bir durumdur. Ancak bazen bu unutkanlık sıklaşıyor ve kişi kendini küçük detayları hatırlamakta güçlük çekiyorsa, bu durum daha ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Times of India'nın raporuna göre, demansın erken belirtileri arasında yer alan unutkanlık, eşyaların yerini hatırlayamamak, günlük görevleri unutmak gibi önemsiz görünen belirtilerle kendini gösterebilir.

Demansın bir diğer erken belirtisi, doğru kelimeleri bulmakta güçlük çekme ve konuşmaları tamamlayamama durumudur. Ruh hali dalgalanmaları da kişinin zihinsel sağlık sorunları yaşadığının bir göstergesi olabilir.

İletişim ve hafıza, demansın en belirgin işaretleri olsa da, bu semptomların altında yatan bazı alt türleri vardır. Bu alt türlerden biri tekrarlamadır. Örneğin, kişi aynı işleri bir gün içinde sık sık tekrarlıyorsa, bu demansın bir işareti olabilir. Ayrıca, tanıdık yerleri tanımakta ve bulmakta güçlük çekme durumu da yaygındır. Demanslı kişiler sıklıkla tartışmalarda kaybolur ve konuşmaları takip etmekte zorlanabilirler.

Erken teşhis, demansın ilerlemesini önleyebilir. Aile üyeleri ve arkadaşlar, kişinin durumunu anlamada önemli bir rol oynayabilirler. Kişi demansı anladığında, tedaviye yanıt verme olasılığı daha yüksektir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 65 yaşın altındaki kişiler arasında demansın başlangıcının toplam demans vakalarının yüzde 9'unu oluşturduğunu belirtiyor.

Demans riskini artırabilecek faktörler arasında sosyal izolasyon, bilişsel hareketsizlik ve depresyon bulunuyor. Ancak yapılan araştırmalar, fiziksel olarak aktif olmak, sigara içmemek, zararlı alkol kullanmamak, sağlıklı bir kiloyu korumak, sağlıklı beslenmek, kan basıncı, kolesterol ve kan şekerini kontrol altında tutmak gibi yaşam tarzı faktörlerinin bilişsel gerileme ve demans riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bu nedenle unutkanlık sorunu yaşayan kişilerin dikkatli olmaları ve gerekirse uzman bir doktordan yardım almaları önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'de Eris Varyantı Var Mı? Bakan Koca'dan Son Dakika Açıklama

Türkiye'de Eris Varyantı Var Mı? Bakan Koca'dan Son Dakika Açıklama