İsveç'te Evliliklerin 5 Yıl İle Sınırlı Olacağı Haberi Doğru mu?

Son zamanlarda sosyal medyada dolaşan bir iddia, İsveç’te evliliklerin 5 yıl ile sınırlandırıldığını öne sürüyor. Bu iddiaya göre Stockholm Belediyesi, evli çiftlerin her 5 yılda bir evli kalmak isteyip istemediklerine karar vermek için belediyeye başvurmalarını gerektiren bir kararname çıkarmış

Son zamanlarda sosyal medyada dolaşan bir iddia, İsveç’te evliliklerin 5 yıl ile sınırlandırıldığını öne sürüyor. Bu iddiaya göre Stockholm Belediyesi, evli çiftlerin her 5 yılda bir evli kalmak isteyip istemediklerine karar vermek için belediyeye başvurmalarını gerektiren bir kararname çıkarmış. İddiaya göre, çiftlerden biri evliliğe devam etmek istemediği takdirde boşanma süreci otomatik olarak başlatılıyor. Ancak bu bilgi tamamen gerçek dışı.

İSVEÇ’TE EVLİLİKLER İÇİN BİR SÜRE SINIRLAMASI YOK

İsveç’te evlilikler konusunda herhangi bir süre sınırı uygulanmamaktadır. İsveç Evlilik Kanunu’na göre evliliklerin süresiyle ilgili bir kısıtlama bulunmuyor. Evlilik süresi, tamamen çiftlerin isteğine bağlı olarak devam edebiliyor. Yani bir çift, istedikleri sürece evli kalabilir ya da anlaşmazlık durumunda boşanma yoluna gidebilir. Sosyal medyada dolaşan "İsveç’te evlilikler 5 yıl ile sınırlandırıldı" iddiasının ise hiçbir resmi dayanağı bulunmuyor. Stockholm Belediye Encümeni'nin evlilikler üzerinde herhangi bir düzenleme yapma yetkisi yoktur. Evlilik gibi konular ulusal düzeyde düzenlenir ve yerel yönetimlerin bu konuda bir yetkisi bulunmaz.

BELEDİYENİN BÖYLE BİR YETKİSİ VAR MI?

İddianın merkezinde yer alan Stockholm Belediyesi, evlilikler hakkında herhangi bir karar almamıştır. Belediye kayıtlarına bakıldığında, evlilik süreleriyle ilgili herhangi bir düzenleme ya da kararname bulunmamaktadır. Bu tür kararlar, belediyelerin değil, ulusal düzeydeki kanun koyucuların yetki alanındadır. İsveç Parlamentosu’nun resmi belgelerinde de evlilik süresiyle ilgili bir kısıtlama ya da düzenleme yapılmadığı açıkça görülmektedir. Bu nedenle iddianın tamamen asılsız olduğunu söylemek mümkün.

Sonuç olarak, İsveç’te evlilik sürelerinin 5 yıl ile sınırlandırıldığına dair iddia tamamen gerçek dışıdır. İsveç'te evlilik sürelerine dair herhangi bir kısıtlama yoktur ve bu tür bir düzenleme de gündemde değildir. Sosyal medyada yayılan bu yanlış bilgi, Hülya Avşar’ın programındaki yorumlarıyla yanlış anlaşılarak yayılmış olabilir, ancak İsveç Evlilik Kanunu'nda böyle bir düzenleme yer almamaktadır.

 

İLGİLİ HABERLER